5 Simple Techniques For solunum yetmezliği nedir
Wiki Article
Solunum yetmezliği, vücudun yeterli miktarda oksijen almasını ve karbondioksit atmasını engelleyen bir durumdur.
Sağlık yolculuğunuzun kontrolünü ele almaya hazır mısınız? Randevunuzu hemen alın ve sağlıklı yaşam yolculuğunuza bugün başlayın!
Çağrı Merkezi ve Dijital Kanallarımız aracılığı ile randevunuz hakkında sizi bilgilendirme,
Bu durum, hücrelerin typical fonksiyonlarını yerine getirememesine ve vücudun diğer sistemlerinde bozukluklara neden olabilir. Solunum yetmezliği ayrıca karbondioksitin birikmesine yol açar, bu da kanın asidik hale gelmesine neden olabilir.
Skleroderma da akciğer tutulumu, interstisyel akciğer hastalığı denilen akciğer dokusunda iltihaplanma veya pulmoner hipertansiyon denilen akciğer damarlarında hasarlanma şeklinde olabilir. Bazı hastalarda iki durum birlikte olabilir.
Bu aşamaların herhangi birinde bozukluk olması solunum yetmezliğine neden olur. “Solunum yetmezliği olan hasta ne kadar yaşar?” sorusunun yanıtını ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Solunum yetmezliğinin tedavisi, altta yatan nedene ve ciddiyetine bağlıdır. İşte bazı yaygın tedavi yaklaşımları:
Solunum desteği: Hasta solunum yetmezliği olan kişiler için oksijen tedavisi verilebilir. Ayrıca, mekanik ventilatör veya CPAP gibi cihazlar kullanılarak nefes alıp verme desteği sağlanabilir.
Solunum yetmezliği, akciğerlerin kana oksijen yüklemesinde veya karbondioksiti çıkarmasında yaşadvertığı aksaklık sürecini tanımlar. Kanda oksijen miktarının azalması veya karbondioksit miktarının artması ile karakterizedir.
Her iki durumun bir arada yaşanması mümkündür ancak yalnızca bir tanesinin olması bile kişide ciddi sağlık sorunlarını meydana getirmekte, hayati tehlike oluşturmaktadır.
Astım ataklarında acil bakımın temeli, hastada solunum yetmezliği veya solunum arrestine yol açmadan astım atağının kontrolünün solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir sağlanmasıdır.
Tetikleyici etkenlerle karşılaşarak astım atağı geçiren hastaların etkilenme derecesine göre, hafif, orta ve ağır şiddette astım atakları tanımlanmaktadır. Hafif astım solunum yetmezliği tipleri ataklarında hastayı rahatsız eden bulgular özel bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden ortadan kalkarken, orta ve ağır astım ataklarında hastalar acil propertyım isteyebilmekte ve özel tedavilere gereksinim duyabilmektedirler.
Yüze yerleştirilen bir maske vasıtasıyla hastaya hava verilerek solunum hareketlerinin yaptırılmasıdır.
Solunum yetmezliğinin şiddeti hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve etkilenen organlar buna göre farklılık gösterebilir. Hafif solunum yetmezliğinde, etkilenen birincil organ nefes darlığı, öksürme ve hırıltı gibi solunum yetmezliğinden ilk etkilenen organ aşağıdakilerden hangisidir semptomlarla akciğerler olabilir.